Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Τι χρώμα έχει το στοιχείο νερό;


Τι χρώμα έχει το στοιχείο νερό; περί χρωμάτων και Φενγκ Σούι


Στο Φενγκ Σούι γίνεται συχνά λόγος για τα πέντε στοιχεία (νερό, ξύλο, φωτιά, γη και μέταλλο), καθότι σύμφωνα με την Κινέζικη Κοσμολογία τα πάντα στο Σύμπαν ανήκουν σε κάποιο από τα πέντε στοιχεία ή σε συνδιασμό τους. Το κάθε στοιχείο έχει κάποιες ιδιότητες, χρώμα, ήχο, σχήμα, συναίσθημα, πλανήτη κλπ.


Στα βιβλία του Φενγκ Σούι θα διαβάσετε ότι το χρώμα του νερού είναι το μαύρο. Θα μου πείτε τώρα ότι όχι, το χρώμα του νερού είναι μπλε!


Ας σκεφτούμε τώρα καλύτερα τις ιδιότητες του νερού. Το νερό είναι ευμετάβλητο στοιχείο και πέρνει το χρώμα και το σχήμα του περιβάλλοντος. Ο ήλιος επίσης το επηρεάζει.

Εάν δείτε το χρώμα του νερού σε μια παραλία κυκλαδίτικου νησιού, η θάλασσα πέρνει το χρώμα μπλε. Εάν όμως δείτε μια παραλία στα Επτάνησα δίπλα στα δέντρα, η θάλασσα πέρνει το χρώμα πράσινο. Εάν τώρα δείτε το χρώμα του νερού σε μια πισίνα με μαύρα πλακάκια, το νερό της πισίνας θα έχει χρώμα μαύρο. Λόγω της διάθλασης του ήλιου και σε συνδιασμό με τα χρώματα που υπάρχουν γύρω από το νερό, το νερό πέρνει το χρώμα που θέλετε. Όμως το πραγματικό χρώμα του νερού είναι το μαύρο ή έστω διαφανές. Εάν πάτε στα βάθη του ωκεανού εκεί που δεν φτάνει ποτέ ο ήλιος, τότε το δείτε το πραγματικό χρώμα του νερού: μαύρο.


Σε ολόκληρη την Κινέζικη Μεταφυσική, το χρώμα του νερού είναι το μαύρο (στην κινέζικη ιατρική, στο I Ching κλπ). Παρόλα αυτά, ακόμα μερικοί μοντέρνοι κινέζοι μάστερ κατατάσουν το χρώμα μπλε στο στοιχείο νερό. Άλλοι πιό παραδοσιακοί κινέζοι μάστερ αποφεύγουν να δίνουν ως θεραπεία Φενγκ Σούι το μπλε και θεωρούν ως χρώμα του νερού το μαύρο, άντε και το πολύ σκούρο γκρι ή το πολύ σκούρο μπλε (μπλε ναυτικό) ή το διαφανές, ενώ κατατάσουν το ανοιχτό μπλε στο στοιχείο ξύλο.


Μια ακόμη αμφιβολία για το χρώμα μπλε φαίνεται από τα χρώματα που έχουν τα τρίγραμμα του Ι Τσινγκ τα οποία σχετίζονται με το Φενγκ Σούι. Το τρίγραμμο 3 του Ι Τσινγκ ανήκει στο στοιχείο ξύλο και το παραδοσιακό χρώμα που συνδέεται μαζί του είναι μια απόχρωση μεταξύ μπλε και πράσινο, γαλαζοπράσινο, σαν τυρκουάζ.


Τα παραδοσιακά χρώματα των πέντε στοιχείων είναι τα εξής:


φωτιά = κόκκινο

γη = κίτρινο

μέταλλο = άσπρο

νερό = μαύρο

ξύλο = πράσινο


Στο Φενγκ Σούι το χρώμα δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Ρόλο παίζουν 4 συνολικά παράγοντες: το σχήμα, το υλικό, ο αριθμός και το χρώμα. Βέβαια, εάν ένα χρώμα είναι πολύ έντονο και καλύπτει μεγάλη επιφάνεια, τότε έχει και αυτό σημαντική επίδραση. Εάν ολόκληρο το δωμάτιό σας έχει τετράγωνα σχήματα, έχει αφθονία κρυστάλλων, κεραμικών, πορσελάνης, πέτρας κλπ, είναι κίτρινο ή μπεζ, τότε το μοναδικό κόκκινο μαξιλάρι δίνει στο δωμάτιο ελάχιστη φωτιά σε σχέση με το στοιχείο γη που κυριαρχεί.


Θυμάμαι ένα παιδικό σταθμό στον οποίο έκανα Φενγκ Σούι. Το προσωπικό τσακωνόταν συνέχεια. Είχε στην είσοδό του το Ιπτάμενο Άστρο 3 και επιπλέον ο τοίχος όλης της περιοχής της εισόδου ήταν βαμμένος έντονο πράσινο, κάνοντας την κατάσταση χειρότερη. Όταν έβαψαν τον τοίχο σε χρώματα της φωτιάς και της γης, το πρόβλημα μειώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

fixodent lawsuit