Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Η εσωτερική διαρύθμιση της ΙΚΕΑ και το Qi

Η εσωτερική διαρύθμιση της ΙΚΕΑ και το Qi
Το Φενγκ Σούι της ΙΚΕΑ

Συχνά με ρωτούν καταστηματάρχες πώς να εκθέσουν το εμπόρευμά τους ώστε να λαμβάνουν το καλύτερο δυνατό Φενγκ Σούι, χωρίς όμως να κάνουν ολοκληρωμένη μελέτη Φενγκ Σούι. Η απάντησή μου είναι "κάντε ότι και η ΙΚΕΑ".
Σίγουρα έχετε πάει σε κατάστημα της ΙΚΕΑ. Παρατηρήστε τον τρόπο που έχουν διαρυθμίσει το εσωτερικό χώρο. Είναι σαν λαβύρινθος, για να διασχίσετε το κατάστημα πρέπει συνεχώς να προχωράτε κυκλικά, ποτέ δεν περπατάτε σε ευθεία γραμμή, επίσης δεν μπορείτε εύκολα να βρείτε την έξοδο, πρέπει να διασχίσετε ολόκληρο το κατάστημα πριν βγείτε έξω. Ο χώρος δεν είναι πολύ στενός αλλά ούτε και αχανής σε σχέση με το εμπόρευμα.
Δεν γνωρίζω εάν η ΙΚΕΑ έχει κάνει Φενγκ Σούι, αλλά ακολουθούν κατά γράμμα τους βασικούς κανόνες Φενγκ Σούι σχετικά με τις αρχές του Qi.
Η λέξη Qi (τσι) στο Φενγκ Σούι μεταφράζεται συχνά ως "ανάσα ζωής". Το Qi περιβάλλει και διαρρέει τον κόσμο που ζούμε. Το Qi είναι αόρατο. Είναι η δύναμη που δίνει ζωή, τρέφει και κυβερνά τα πάντα. Tο qi ρέει όπως το νερό. Μαζεύεται σε συγκεκριμένη περιοχή, διασκορπίζεται, κινείται με ταχύτητα και δύναμη προς μια κατεύθυνση, αλλά ίσως και να κυλάει στριφογυριστά. Μαζεύεται, επεκτείνεται, συμπιέζεται, συγκεντρώνεται.
Στο Φενγκ Σούι λέμε ότι το qi πρέπει να είναι «συναισθηματικό». Δηλαδή πρέπει να ρέει με αργή ταχύτητα, να κυλάει στριφογυριστά και να κυκλοφορεί στον χώρο. Όταν το νερό ρέει με μεγάλη ταχύτητα και δύναμη προς μια κατεύθυνση, λέμε ότι το νερό είναι «ανελέητο» και βέβαι τότε πρόκειται για sha qi.
Το κατάστημα της ΙΚΕΑ κάνει ακριβώς αυτό, κάνει τον κόσμο να κυλάει στριφογυριστά με τους δαντελωτούς διαδρόμους του, ο κόσμος δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα στο βάδισμά του χωρίς να πέσει πάνω σε εμπορεύματα, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος δεν είναι στενός. Η έξοδος δεν φαίνεται από την είσοδο. Οι πελάτες κρατιούνται στο κατάστημα πολύ ώρα, πρέπει να δουν ολόκληρο το εμπόρευμα πριν καταφέρουν να βγουν έξω.
Το Qi συμπιέζεται σε στενούς χώρους όπως διαδρόμους και τούνελ, οπότε κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Το κατάστημα της ΙΚΕΑ έχει διαδρόμους με μικρό μήκος και δεν είναι στενοί.
Το qi ρέει όπως το νερό, από πάνω προς τα κάτω. Για αυτό τον λόγο ο πάνω όροφος ενός κτιρίου είναι πάντα πιό ήρεμος και αδρανής από τον κάτω.
Το κατάστημα ΙΚΕΑ έχει τα μεγάλα έπιπλα στον πάνω όροφο, και τα μικρά αντικείμενα στον κάτω όροφο. Αυτό εξηγεί γιατί ο περισσότερος κόσμος στο ΙΚΕΑ αγοράζει τα μικροπράγματα στον κάτω όροφο (η ενέργεια ρέει από πάνω προς τα κάτω). Η πώλησή τους θα ήταν πιό δύσκολη εάν τα μικροπράγματα βρίσκονται στον πάνω όροφο.
Οι πελάτες πρώτα βλέπουν αναγκαστικά τα ακριβότερα και μεγαλύτερα εμπορεύματα, πριν καταλήξουν σε αυτό που θέλουν στον κάτω όροφο.
Οι κυλιόμενες σκάλες στο ΙΚΕΑ που οδηγούν από την είσοδο στον πρώτο όροφο βρίσκονται σε απόσταση από την κύρια είσοδο και σε διαφορετική γωνία, κάνοντας πάλι το qi να είναι συναισθηματικό και να ρέει αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

fixodent lawsuit