Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Το Qi και τα ιόντα

Μήπως το qi του Feng Shui έχει σχέση με τα ιόντα;

Σύγκριση επιστήμης με θεωρείες του Φενγκ Σούι

Τα τε

λευταία χρόνια
υπάρχει η ενδιαφέρουσα αντίληψη ότι αυτό που αποκαλούμε qi (ενέργεια, ανάσα ζωής) στο Φενγκ Σούι έχει βάσιμη σύγκριση με την επιστημονική θεωρεία των ιόντων. Δηλαδή ότι το qi πρόκειται για ιόντα.

Εδώ θα σας αναφέρω πληροφοριακά μερικά παραδείγματα.

1

Το Φενγκ Σούι λέει: Το Sheng (ζωή) qi (ενέργεια) είναι καλό, το Sha (νεκρό) qi (ενέργεια) είναι κακό.

Η θεωρεία των ιόντων λέει: τα αρνητικά ιόντα είναι καλά και θεωρούνται καλή ενέργεια. Τα θετικά ιόντα είναι κακά και θεωρούνται αρνητική ενέργεια.

2.

Το Φενγκ Σούι λέει: Το εισερχόμενο νερό προς ένα σπίτι είναι καλό.

Η θεωρεία των ιόντων λέει: Το εισερχόμενο νερό προς ένα σπίτι φέρνει περισσότερα αρνητικά ιόντα σε ένα σπίτι, το οποίο είναι καλό.

3.

Το Φενγκ Σούι λέει: Τα συντριβάνια στο σπίτι φέρνει πλούτο στα άτομα του σπιτιού.

Η θεωρεία των ιόντων λέει: Τα συντριβάνια παράγουν αρνητικά ιόντα, τα οποία κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, να συγκεντρώνονται καλύτερα, μειώνουν το στρες, είναι πιό υγιείς οπότε μπορούν να κάνουν και περισσότερα χρήματα.

4.

Το Φενγκ Σούι λέει: Υπάρχει ενέργεια της γης (earth qi) και ενέργεια του ουρανού (heaven qi), και τα δύο έχουν καλή και θετική επίδραση.

Η θεωρεία των ιόντων λέει: Ενέργεια της γης είναι η ποσότητα των θετικών ιόντων από ραδιενεργά μέταλλα και από αέρια ραδίου τα οποία παράγονται στο υπέδαφος. Καλά εδάφη θεωρούνται τα μέρη με μικρότερη συγκέντρωση θετικών ιόντων. Η ενέργεια του ουρανού (heaven qi) έρχεται από την κοσμική ακτινοβολία και την εξάτμιση του νερού, και εξαρτάται από την παρουσία νερού, την κατεύθυνση και προσανατολισμό του σπιτιού.

5.

Το Φενγκ Σούι λέει: το σπίτι πρέπει να έχει τους σχηματισμούς των 4 ζώων γύρω του: βουνό πίσω σαν την χελώνα, στην αριστερή πλευρά σαν πράσινος δράκος, δεξιά σαν άσπρος τίγρης και μπροστά στο σπίτι να υπάρχει ανοιχτός χώρος (ming tang) με νερό σαν κόκκινο πουλί.

Η θεωρεία των ιόντων λέει: Όταν ένα σπίτι βλέπει νότια, το σπίτι δεν βλέπει τον πρωινό ή απογευματινό ήλιο όπου η γωνία της ακτινοβολίας είναι χαμηλή και μπορεί να λάμψει μέσα στο σπίτι. Ο πράσινος δράκος και άσπρος τίγρης χρησιμεύουν σαν ασπίδα προστασίας για να προστατεύσουν το σπίτι από τις χαμηλές ακτίνες ήλιου. Ο νότος είναι ζεστότερος από τον βορρά. Εάν το σπίτι βλέπει νότια με νερό μπροστά του, ο αέρας θα φέρει τον άνεμο στο σπίτι (περνώντας πρώτα από το νερό)μέσω της κύριας πόρτας του σπιτιού, δροσίζοντας έτσι το σπίτι. Αυτός ο άνεμος θα έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αρνητικών ιόντων επειδή θα προέρχεται από το νερό μπροστά στο σπίτι το οποίο θα έχει εξατμιστεί.

6.

Το Φενγκ Σούι λέει: δεν πρέπει ένα σπίτι να είναι φορτωμένο με έπιπλα, γιατί μπλοκάρει την ροή της ενέργειας (qi).

Η θεωρεία των ιόντων λέει: Όταν υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα στο σπίτι, υπάρχει αυτόματα μια μεγαλύτερη επιφάνεια χώρου που εξουδετερώνει τα ιόντα που υπάρχουν στον αέρα. Σε ένα χώρο που δεν έχει πολλά αντικείμενα, τα ιόντα «τριγυρνούν» για περισσότερο χρόνο μέσα στον χώρο.

7.

Το Φενγκ Σούι λέει: ο ενεργειακός χάρτης ενός σπιτιού αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Διαφορετικές χρονιές, μήνες, ημέρες, ώρες κλπ δίνουν διαφορετική ενέργεια στον χώρο.

Η θεωρεία των ιόντων λέει: διαφορετικές χρονιές, μήνες, ημέρες, ώρες δίνουν διαφορετική επίδραση σε ένα σπίτι από τον ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας και από τα αστέρια κατά την διάρκεια της νύχτας. Η κοσμική ακτινοβολία είναι πηγές ιόντων που θα έχουν διαφορετική επίδραση σε διάφορες χρονικές στιγμές. Τα φημισμένο μαγικό τετράγωνο Λο Σου (Luo Shu) του Φενγκ Σούι και ο τρόπος που κινούνται τα Ιπτάμενα Άστρα σε αυτό το τετράγωνο θα μπορούσαν να είναι ο τρόπος που κινείται η κοσμική ακτινοβολία από τον ήλιο και τα άστρα.

8.

Το Φενγκ Σούι λέει: Ένας τοίχος μπλοκάρει την ενέργεια (Qi) καλύτερα από γυάλινους τοίχους ή γυάλινα παράθυρα.

Η θεωρεία των ιόντων λέει: Η κοσμική ακτινοβολία (τα πρωτόνια) σε μορφή ηλιακτίδων μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί και να ιονίσουν τον αέρα.

9.

Το Φενγκ Σούι λέει: Τα κακά βουνά είναι αυτά που δεν έχουν χλωρίδα (φυτά), ενώ έχουν ορατούς βράχους.

Η θεωρεία των ιόντων λέει: Τα κακά βουνά παράγουν περισσότερα αρνητικά ιόντα λόγω των βράχων. Τα καλά βουνά έχουν δέντρα και φυτά τα οποία εξουδετερώνουν τα θετικά ιόντα ενώ παράγουν οξυγόνο.

Δεν είναι απίστευτο πώς οι αρχαίοι Κινέζοι γνώριζαν τόσα για τα θετικά και αρνητικά ιόντα αλλά και πώς να χρησιμοποιήσουμε την φύση για να βοηθήσουμε την ανθρωπότητα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

fixodent lawsuit