Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Φενγκ Σούι για την κουζίνα


Φενγκ Σούι για την Κουζίνα - χρυσοί κανόνες


Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι η κουζίνα είναι ένας σημαντικός χώρος του σπιτιού. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στην χρήση της κουζίνας στο πέρασμα των χρόνων. Τα παλιά χρόνια στην Κίνα η κουζίνα ήταν ένας απόλυτα ιδιωτικός χώρος όπου γινόταν αποκλειστικά το μαγείρεμα του φαγητού. Η συγκέντρωση της οικογένειας για φαγητό και συζήτηση γινόταν σε διαφορετικό δωμάτιο.

Στις μέρες μας οι κουζίνες είναι συνήθως ανοιχτός χώρος που συνδέεται με την σαλοτραπεζαρία, ενώ οι φίλοι μας προτιμούν να κάθονται για κουβεντούλα στην κουζίνα και όχι στα επίσημα δωμάτια. Επίσης, αν και σήμερα μαγειρεύουμε λιγότερο από ότι στο παρελθόν, το μαγείρεμα έχει κεντρική θέση στην κουζίνα.

Το Φενγκ Σούι μπορεί να βελτιώσει την επίδραση που έχει αυτό το δωμάτιο στην γενική ευημερία των κατοίκων ενός σπιτιού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η προσωπική ενέργεια που εκπέμπουμε την ώρα που μαγειρεύουμε αποροφάται από την τροφή και κατόπι από τα άτομα που θα την φάνε. Ίδια άποψη έχουν και οι Ινδιάνοι της Αμερικής αλλά και άλλες κουλτούρες του κόσμου. Αποφύγετε λοιπόν το μαγείρεμα όταν είστε θυμωμένοι ή στενοχωρημένοι διότι τα αρνητικά αισθήματα θα επηρεάσουν την ποιότητα ενέργειας (chi) του φαγητού.

Η διαρύθμιση του δωματίου

Το δωμάτιο της κουζίνας δεν πρέπει να φαίνεται από την είσοδο του διαμερίσματος αλλά ούτε και από το σαλόνι. Μια μοντέρνα λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να υπάρχει έστω και συρρόμενη ή ημιδιάφανη πόρτα ανάμεσα στους χώρους.

Το δωμάτιο της κουζίνας δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεται στο κέντρο του σπιτιού. Το κέντρο του σπιτιού είναι όπως το κέντρο του σώματός μας, δηλαδή είναι το στομάχι μας. Εάν στο κέντρο του σπιτιού μας έχουμε φωτιά, αυτό δημιουργεί καψίματα στο στομάχι μας και επηρεάζει αρνητικά την λειτουργεία του στομαχιού.

Αποφύγετε να κοιμάστε έχοντας κάτω από το κρεβάτι σας και στον κάτω όροφο κουζίνα/φούρνο, διότι αυτό θα σας προκαλέσει αυπνίες αλλά και εριστική διάθεση. Η φωτιά κινείται πάντα προς τα πάνω και σας επηρεάζει.

Αποφύγετε να έχετε το τραπέζι της κουζίνας κάτω από την τουαλέτα του πάνω ορόφου. Το νερό κινείται πάντα προς τα κάτω και σας επηρεάζει.

Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα στην κουζίνα και να μην υπάρχουν δυσάρεστες μυρωδιές. Το φυσικό φως και φυσικός αερισμός που διαχέει την κουζίνα θεωρείτε πλεονέκτημα. Αερίστε και λιάστε συχνά τον χώρο.

Η θέση των επίπλων της κουζίνας

Αποφύγετε να πλένετε τα πιάτα ή να μαγειρεύετε έχοντας την πλάτη στην είσοδο της κουζίνας, διότι ξαφνικές εμφανίσεις ατόμων πίσω σας μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα. Είναι οπότε επιθυμητό να βλέπετε ποιός μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο όταν εσείς εργάζεστε στην κουζίνα.

Ο φούρνος/κουζίνα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία με την πόρτα, διότι η ενέργεια που μπαίνει από την πόρτα κατευθύνεται κατευθείαν πάνω στον φούρνο και δεν κυκλοφορεί μέσα στο δωμάτιο όπως κανονικά πρέπει.

Ο φούρνος/κουζίνα δεν πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στην κύρια είσοδο, διότι η φωτιά που παράγεται μπορεί να κάψει οποιαδήποτε θετική ενέργεια μπαίνει μέσα από την κύρια είσοδο.

Το στόμα της φωτιάς του φούρνου (fire mouth) πρέπει να δείχνει μέσα στο σπίτι και όχι προς τα έξω. Στόμα της φωτιάς του φούρνου θεωρείται η κατεύθυνση από την οποία ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και τα μάτια της κουζίνας.

Υπάρχει η γενική άποψη ότι ο φούρνος/κουζίνα δεν πρέπει να βρίσκεται απέναντι ή ακριβώς δίπλα από τον νεροχύτη, διότι η κουζίνα ανήκει στο στοιχείο φωτιά και ο νεροχύτης στο στοιχείο νερό, όπου το νερό βλάπτει την φωτιά. Επίσης υπάρχει η άποψη ότι πίσω από τον φούρνο/κουζίνα πρέπει να αποφεύγουμε να έχουμε τουαλέτα και έξοδο νερού για τον ίδιο λόγο

Τα παλιά χρόνια στην Κίνα, επειδή το πηγάδι του σπιτιού βρισκόταν στην κουζίνα και η προετοιμασία του φαγητού μπορούσε να λερώσει το νερό, ο κανόνας αυτός είχε μεγαλύτερη σημασία από σήμερα όπου η φωτιά και το νερό προέρχονται από καλά προστατευμένους σωλήνες και η περίπτωση της ηλεκτροπληξίας είναι ελάχιστη. Παρόλα αυτά είναι καλό και σήμερα να αποφεύγουμε εναλλαγές νερού και φωτιάς δίπλα δίπλα. Το πλυντήριο πιάτων, το ψυγείο και ο νεροχύτης ανήκουν στο στοιχείο νερό, ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων, το γκαζάκι, ο φούρνος και τα μάτια της κουζίνας ανήκουν στο στοιχείο φωτιά.

Το συχνό λάθος που κάνουν οι μοντέρνοι σχεδιαστές κουζινών και που δυστηχώς είναι η νέα μόδα και στην Ελλάδα είναι ότι βάζουν τον φούρνο/κουζίνα σε νησί στο κέντρο του δωματίου (kitchen island). Το αποτέλεσμα είναι ότι η κουζίνα δεν έχει τοίχο στην πλάτη της και δεν είνα προστατευμένη.

Πάνω από τον φούρνο/κουζίνα δεν θα πρέπει να υπάρχει δοκάρι που να προκαλεί πίεση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει θέση η κουζίνα ή να μπει ψευδοοροφή ώστε το ταβάνι του δωματίου να είναι ομοιόμορφο. Πιστεύεται ότι ένα δοκάρι πάνω από την φούρνο προκαλεί κακοτυχία στην γυναίκα του σπιτιού.

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται εικόνες από τίγρη ή άλλα αιμοβόρα ζώα που να κοιτάζουν τον φούρνο/κουζίνα.

Γύρω από τον φούρνο/κουζίνα δεν θα πρέπει να υπάρχουν δηλητηριώδη βέλη που προκαλούνται από τοίχους του δωματίου ή από γωνίες ντουλαπιών και επίπλων. Ένας έξυπνος τρόπος να απαλύνετε τέτοια βέλη είναι να προσθέσετε ημικύκλια ράφια στα ντουλάπια ή τον τοίχο, ή να βάλετε διακοσμητικά αντικείμενα που να απαλύνουν το βέλος.

Το αρχιτεκτονικό «τρίγωνο» και το Φενγκ Σούι

Στις μέρες μας, οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές κουζινών εφαρμόζουν στις κουζίνες τον «κανόνα του τριγώνου» όπου ο φούρνος, ο νεροχύτης και το ψυγείο σχηματίζουν τρίγωνο με ίση απόσταση μεταξύ τους εάν γίνεται, διότι αυτό διευκολύνει την εργονομία του χώρου μοιράζοντας τις αποστάσεις. Η πρακτική αυτή έχει και καλό Φενγκ Σούι διότι εξασφαλίζει την απόσταση μεταξύ των στοιχείων νερό και φωτιά.

Επίσης συχνά οι μοντέρνοι σχεδιαστές βάζουν όλες τις δραστηριότητες νερού από την μία πλευρά, τις δραστηριότητες φωτιάς από την άλλη, και τον πάγκο εργασίας και ντουλάπια σε άλλη περιοχή του δωματίου, η οποία πρακτική είναι επίσης καλή για το Φενγκ Σούι.

Φωτιά στην πύλη του ουρανού («fire at heaven’s gate»)

Αυτή είναι μια πολύ γνωστή φράση που χρησιμοποιείται στο Φενγκ Σούι. Σημαίνει απλά ότι πρέπει να αποφεύγουμε την θέση της κουζίνας/φούρνου στα Βορειοδυτικά του σπιτιού. Διότι σύμφωνα με το Μπάγκουα, τα ΒΔ του σπιτιού έχουν σχέση και το τρίγραμμο του Ουρανού, το οποίο αντιπροσωπεύει τον άνδρα του σπιτιού, τον πατέρα και είναι στοιχείο μέταλλο. Το στοιχείο φωτιά του φούρνου καίει τον άνδρα και του δημιουργεί προβλήματα υγείας και αρμονίας.

Μερικοί Master προτείνουν, εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε την θέση της κουζίνας, να βάλετε 8 πετρούλες σε ευθεία (πχ κολλημένες με ζελοτέιπ) και στην μέση αυτής της ευθείας να βάλετε κάθετα ακόμη 2 πετρούλες με ζελοτέιπ, μια από την κάθε πλευρά.


Η λογική της θεραπείας γης για την περίπτωση που υπάρχει «φωτιά στην πύλη του Ουρανού» βασίζεται στους νόμους των πέντε στοιχείων.

Το 8 και το 2 είναι στοιχείο γη, όπως και το σύνολο των πετρών 10 είναι στοιχείο γη (συνδυασμός He Tu). Αυτή η θεραπεία του Φενγκ Σούι είναι πολύ δυνατή «δόση» γης, όπου η γη είναι το ενδιάμεσο στοιχείο μεταξύ φωτιάς και μετάλλου, απαλύνοντας έτσι το πρόβλημα.

Ιπτάμενα Άστρα για την κουζίνα

Ο Master Sam, ένας από τους σημαντικότερους Master του Φενγκ Σούι, αναφέρει ξεκάθαρα στο βιβλίο του στους «30 Κανόνες για σπίτα» ποιά είναι η κατάλληλη θέση της κουζίνας σε ένα σπίτι.

Συγκεκριμένα:

Εάν η κουζίνα/φούρνος βλέπει (εννοεί εδώ το στόμα της φωτιάς) το άστρο νερού

  • 3 ή 4 είναι καλό, διότι το ξύλο δίνει γέννηση στην φωτιά.
  • 9 είναι καλό την περίοδο 7, 8 και 9 (δηλαδή από το 1984-2044), ενώ μετά από το 2044 δημιουργεί πυρκαγιές.
  • 8 είναι καλό (γη και φωτιά ΟΚ)
  • 6 ή 7 είναι κακό διότι δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα (η φωτιά –κουζίνα/φούρνος λιώνει το μέταλλο που είναι το αναπνευστικό). Μερικές φορές προκαλείται και λευκαιμεία.
  • 1 είναι ΟΚ, διότι για το μαγείρεμα χρειάζεται νερό και φωτιά.. Όταν η συσκευή της κουζίνας βρίσκεται ή βλέπει στο άστρο νερού 1 το άτομο δεν θα μαγειρεύει συχνά στην κουζίνα (διότι πάντα το 1 είναι στοιχείο νερό και καταστρέφει την φωτιά)
  • 2 και 5 δημιουργούν προβλήματα στο στομάχι, καθότι το 2 και το 5 σημαίνουν αντίστοιχα ασθένεια και κακοτυχία (όταν αυτά είναι αρνητικά, πχ το 2 είναι αρνητικό μέχρι το 2024).

Σύμφωνα με τα Ιπτάμενα Άστρα, η κουζίνα δεν πρέπει να βρίσκεται στα καλύτερα άστρα νερού του σπιτιού, διότι προτιμούμε να έχουμε τα καλύτερα άστρα νερού στην είσοδο του σπιτιού, στο σαλόνι και την τραπεζαρία ή άλλους ανοιχτούς χώρους του σπιτιού με πολλές πόρτες και παράθυρα.

Επίσης με την βοήθεια των Ιπτάμενων Άστρων διαλέγουμε τις καλύτερες κατευθύνσεις ώστε όταν καθόμαστε στο τραπέζι για φαγητό να κοιτάζουμε τις ευοίωνες κατευθύνσεις, οι οποίες είναι τα θετικά άστρα νερού του σπιτιού. Κάθε σπίτι έχει τις προσωπικές του καλές κατευθύνσεις για να κοιτάμε.



1 σχόλιο:

  1. Κα Κιάφη πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση για τη κουζίνα.
    Τι γίνεται όταν το κρεβάτι μου είναι ακριβώς πάνω από την κουζίνα του κάτω ορόφου; Υπάρχει θεραπεία;
    Μάλλον αυτός είναι ολόγος του κακού μου ύπνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

fixodent lawsuit