Περί κινέζικων δράκων
Ο δράκος ως μέρος μελέτης του Φενγκ Σούι και ως κινέζικο σύμβολο
Ο δράκος αποτελεί ζωντανό μέρος της κινέζικης κουλτούρας, είναι διαδεδομένο σύμβολο, επίσης αναφέρεται συχνά στο Φενγκ Σούι.
Οι ειδικοί του Φενγκ Σούι, όταν αναζητούν το σημείο με την καλύτερη ενέργεια για να χτιστεί ένα κτίριο ή τάφος, αναζητούν πάντα τον δράκο της περιοχής και με προσεκτικές παρατηρήσεις της μορφολογίας και ποιότητας/χρώματος του εδάφους, αλλά και παρατηρώντας την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, βρίσκουν το σημείο όπου μαζεύεται (συγκεντρώνεται) η θετική ενέργεια. Το σημείο όπου μαζεύεται η θετική ενέργεια του δράκου είναι και το τελικό σημείο επιλογής τους. Στην φρασεολογία του Φενγκ Σούι συναντούμε συχνά τις φράσεις «κυνήγι του δράκοντα, αναζήτηση των φλεβών του δράκοντα, η πλευρά του πράσινου δράκου» κλπ.
Για να καταλάβετε πόση αναπόσπαστη είναι η λέξη δράκος στο Φενγκ Σούι, θα σας πω ότι η λέξη δράκος είναι μέρος της πιό φημισμένης φράσης του φενγκ σούι, όπου στην φράση αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο ορισμός φενγκ σούι. Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Κούο Πο στο "Βιβλίο της ταφής":
«Η ενέργεια του δράκοντα μεταφέρεται από τον άνεμο και σταματάει στα σύνορα του νερού». Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσω τι σημαίνει ακριβώς η φράση αυτή.
Η Σινγκαπούρη είναι γνωστή ως η πόλη που έχει 5 φλέβες δράκου, ενώ το Χονγκ Κονγκ είναι «πόλη με τους 9 δράκους που κρατούν μια πέρλα». Πληροφοριακά σας λέω ότι ο δράκος της Ελλάδας είναι η Πίνδος. Για όσους είναι περίεργοι, ας παρατηρήσουν καλά ένα γεωφυσικό χάρτη της χώρας μας και ας δουν που καταλήγει ο δράκος της Πίνδου (ή να ρίξουν μια ματιά στο άρθρο μου για το Φενγκ Σούι της Αθήνας στην ιστοσελίδα μου www.fengshuilife.gr).
Ας ξεφύγουμε τώρα από τους δράκους στο Φενγκ Σούι και ας μάθουμε περισσότερα για το μυθικό ον.
Υπάρχουν 3 είδη δράκων:
Ο δράκος του ουρανού, ο οποίος είναι και ο πιό ισχυρός.
Ο δράκος της θάλασσας, ο οποίος δεν έχει κέρατα.
Ο δράκος των βουνών, ο οποίος έχει λέπια και κατοικεί σε λίμνες και σε σημεία ενέργειας των βουνών (ντεν).
Αυτά τα 3 είδη χωρίζονται σε 9 διαφορετικές κατηγορίες δράκων οι οποίοι έχουν διαφορετικές ιδιότητες.
Το σώμα του αυθεντικού δράκου είναι ίδιο με τον δράκο του ουρανού. Το σώμα του αποτελείται από 9 διαφορετικά τμήματα άλλων ζώων: το κεφάλι καμήλας, αυτιά αγελάδας, κέρατα ελαφιού, μάτια κουνελιού, λαιμό φιδιού, κοιλιά βατράχου, λέπια κυπρίνου, νύχι γερακιού, και παλάμη τίγρης.
Ο δράκος έχει την δύναμη της μεταμόρφωσης, όταν θέλει εξαφανίζεται. Είναι σύμβολο δύναμης, καλοσύνης, ασφάλειας, φύλακας θησαυρών. Μπορεί να δημιουργεί μεγάλα κύματα όταν θέλει. Κάποιοι μύθοι θέλουν τον δράκο να περιορίζει την απληστία. Είναι το πνεύμα της αλλαγής. Την άνοιξη ανεβαίνει στους ουρανούς, το φθινόπωρο βυθίζεται στο νερό. Οπότε αναγγέλει το ξύπνημα της φύσης. Πράγματι, η άνοιξη είναι η εποχή που ανανεώνεται η φύση.
Ο δράκος παθαίνει όταν αυτός θέλει, τρώει χελιδόνια.
Στην κινέζικη αστρολογία ο δράκος είναι ένα από τα 12 ζώδια. Συμβολίζει την άνοιξη, την ανατολή και βρίσκεται στο ανατολικό τεταρτημόριο της ουρανόσφαιρας.
Η ιστορία του δράκου μας πηγαίνει πίσω 5000 χρόνια, στην νεολιθική εποχή, όταν ο Κίτρινος Αυτοκράτορας της Κίνας ενοποίησε τα τότε κρατίδια σε ένα κράτος. Τα κρατίδια αυτά λάτρευαν τοτέμ ζώων. Ο Κίτρινος αυτοκράτορας χρησιμοποίησε όλα αυτά τα τοτέμ, πήρε μέρη από το κάθε τοτέμ και έφτιαξε ένα νέο έμβλημα για την νεοσύστατη αυτοκρατορία του, τον δράκοντα.
Κατά την διάρκεια της δυναστείας Χαν (206 πΧ) αλλά και αργότερα, ο δράκος με τα 5 νύχια ήταν το έμβλημα της αυτοκρατορικής κυριαρχίας. Όλα τα προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα της Κίνας είχαν το σύμβολο του δράκοντα. Οι άμεσοι διάδοχοι μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ίδιο σύμβολο, ενώ οι υπόλοιποι πρίγκηπες και κάποιοι αξιωματούχοι έπρεπε να φέρουν το σύμβολο του δράκου με τα 4 νύχια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου