Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Η ιστορία του Φενγκ Σούι

Η σύντομη ιστορία του Φενγκ Σούι
γράφει ο Grand Master Raymond Lo
Aπόσπασμα από το βιβλίο του Feng Shui Essentials
Μετάφραση: Γεωργία Κιάφη

Το Φενγκ Σούι είναι πολύ αρχαία γνώση. Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν σε κάποιους αρχαίους τάφους 6000 ετών ότι υπήρχαν κάποια σύμβολα του πράσινου δράκου στα αριστερά και της άσπρης τίγρης στα δεξιά, το οποίο αποδεικνύει ότι η πρακτική του Φενγκ Σούι ξεκίνησε πριν 6000 χρόνια.

Όταν μιλάμε για την ιστορία του Φενγκ Σούι, ξεκινάμε συχνά με την εφεύρεση της μαγνητικής πυξίδας από τον Κίτρινο Αυτοκράτορα (γύρω στο 2700 πΧ). Σύμφωνα με κινέζικους θρύλους, ο Κίτρινος Αυτοκράτορας, ο οποίος κυριαρχούσε στον Κίτρινο ποταμό από όπου ξεκίνησε ο κινέζικος πολιτισμός και ήταν εξαιρετικός πολεμιστής ο οποίος ξεκίνησε να κατακτήσει τις γύρω φυλές. Σε μια από τις μάχες, ο εχθρός του ήταν ένας βασιλιάς μιας φυλής ο οποίος ήταν και μάγος. Αυτός ο μάγος δημιούργησε παχιά ομίχλη που σκοτείνιασε τον ουρανό και ο Κίτρινος Αυτοκράτορας με τον στρατό του ήταν παγιδευμένος στην ομίχλη. Μην μπορώντας να βρει την έξοδο, ο Κίτρινος Αυτοκράτορας ζήτησε την συμβουλή της δασκάλας του, την «Θεά του 9ου Ουρανού». Αυτή η γυναίκα δίδαξε τον Κίτρινο Αυτοκράτορα να φτιάξει την μαγνητική πυξίδα. Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας, έχοντας στην κατοχή του μια τέτοια πυξίδα πάνω στο άρμα του, μπόρεσε να βρει το δρόμο του, δραπέτευσε από την ομίχλη και νίκησε τον εχθρό του.

Εκτός από την ανακάλυψη της πυξίδας, το Φενγκ Σούι είναι μια πολύ πλατιά γνώση που αγκαλιάζει πολλές αρχαίες ιδέες και φιλοσοφίες. Κοιτάζοντας στην ιστορία του Φενγκ Σούι δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις βασικές ιδέες του Γιν-Γιανγκ, τα 5 βασικά στοιχεία και τα 8 τρίγραμμα. Αυτές οι ιδέες είναι πολύ πιό παλιές από τον Κίτρινο Αυτοκράτορα. Για παράδειγμα, τα 8 τρίγραμμα τα οποία είναι σύμβολα των φυσικών δυνάμεων που περιλαμβάνους τις αρχές του γιν-γιανγκ λέγεται ότι επινοήθηκαν από τον Φου Σι (Fu His), ο οποίος έζησε γύρω στο 4500 πΧ.

Την περίοδο των Μαχώμενων Πολιτειών (Warring States, γύρω στο 500 πΧ) η ιδέα των 5 στοιχείων ήταν πολύ δημοφιλής στους στρατηγούς και τους ευγενείς. Ο 1ος Αυτοκράτορας της δυναστείας Κιν (Qin, γύρω στο 220 πΧ) πίστευε στα 5 στοιχεία. Λέγεται ότι έκανε την σημαία του έθνους του σε μαύρο χρώμα (στοιχείο νερό) γιατί θεωρούσε την δυναστεία του να ανήκει στο στοιχείο νερό, όπου το νερό γεννιέται από το στοιχείο μέταλλο, όπου η προηγούμενη δυναστεία Τσου (Chou) ανήκε στο στοιχείο μέταλλο έχοντας άσπρο χρώμα (στοιχείο μέταλλο) στην εθνική σημαία.

Η πρώτη σημαντική συγγραφή στην επίσημη πρακτική του Φενγκ Σούι θεωρείται ότι το βιβλίο «Το Βιβλίο της Ταφής» του Κούο Πο (Kwok Po), ο οποίος έζησε γύρω στο 250 μΧ. Σε αυτό το βιβλίο περιέγραψε το είδος του γεωγραφικού περιβάλλοντος το οποίο ήταν ιδανικό για να θαφτούν οι πρόγονοι, ώστε να επιτύχουν μακροχρόνια ευημερία οι επόμενες γενιές. Η πιό φημισμένη φράση από αυτό το βιβλίο είναι «η ενέργεια του δράκου θα διασκορπιστεί από τον άνεμο και θα σταματήσει στα όρια με το νερό». Πιστεύεται ότι ο όρος του Φενγκ Σούι, ο οποίος σημαίνει άνεμος και νερό, προέρχεται από αυτό το βιβλίο.

Από την δυναστεία Χαν (Han, 206πΧ – 220 μΧ) και μετά, το Φενγκ Σούι ήταν πολύ δημοφιλές θέμα και οι περισσότεροι κινέζοι ευγενείς το εφάρμοζαν σε κτίρια (Γιανγκ Οίκοι, Yang House) και για τάφους (Γιν Οίκοι, Yin House). Η δεύτερη φάση σημαντικής εξέλιξης ήρθε κατά την δυναστεία Τανγκ (Tang, 618-907μΧ). Αυτή την περίοδο γεννήθηκε ο μεγάλος Δάσκαλος του Φενγκ Σούι Μάστερ Γιανγκ Γιουν Σουνγκ (Yang Yun Sung, 832-900).

Ο Μάστερ Γιανγκ Γιουν Σουνγκ θεωρείται ο Μέγας Δάσκαλος του Φενγκ Σούι και η κυρίως συμβολή του περιλαμβάνει τους διάσημους δακτύλιους της πυξίδας Λο Παν τα «24 Βουνά» και τους «72 Δράκους». Λέγεται ότι απέκτησε την γνώση του στο Φενγκ Σούι από ένα άλλο μεγάλο Δάσκαλο, τον Μάστερ Γιάο Γιαν Χαν (Yao Yan Han). Σύμφωνα με θρύλους, ο Μάστερ Γιάο ενώ κυνηγούσε συνάντησε έναν ηλικιωμένο άνδρα σε μια σπηλιά ο οποίος του έδωσε ένα βιβλίο που περιείχε την κρυφή φόρμουλα του Φενγκ Σούι. Από τότε ο Μάστερ Γιάο έγινε διάσημος σύμβουλος του Φενγκ Σούι και έφτιαξε πολλούς ευοίωνους τάφους. Μια μέρα, ο Αυτοκράτορας της δυναστείας Τανγκ ενώ ξεκουραζόταν στον κήπο του, κοίταξε στον ουρανό και είδε ένα μωβ σύννεφο το οποίο βρισκόταν πάντα στην ίδια θέση. Προβληματισμένος, έστειλε τους στρατιώτες του να ερευνήσουν το φαινόμενο. Οι στρατιώτες βρήκαν ότι το σύννεφο βρισκόταν πάνω από ένα τάφο που είχει φτιάξει ο Μάστερ Γιάο. Ο τάφος αυτός ήταν τόσο ευοίονος ώστε προστατευόταν πάντα έχοντας πάνω του το σύννεφο.

Ο Αυτοκράτορας της δυναστείας Τανγκ (Tang), ανησύχησε για την ικανότητα του Μάστερ Γιάο. Φοβήθηκε ότι το Φενγκ Σούι του Μάστερ Γιάο θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν άνθρωπο πιό σημαντικό από τους κοινούς ανθρώπους. Τον κάλεσε στο παλάτι και κατέσχεσε το βιβλίο του που περιείχε την μυστική φόρμουλα του Φενγκ Σούι. Επειδή ο Αυτοκράτορας εξακολουθούσε να νιώθει ανασφάλεια διέταξε ένα μοναχό να γράψει ένα ψεύτικο βιβλίο για το Φενγκ Σούι, το οποίο θα έδινε λάθος πληροφορίες για το Φενγκ Σούι. Ονόμασε το βιβλίο «Σκοτώνοντας τους Βαρβάρους» (Killing the barbarians). Ο Αυτοκράτορας ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός αυτού του βιβλίου ήταν να εμποδίσει του Βαρβάρους (αναφερόμενος στους Μογγόλους, Ιάπωνες και Κορεάτες) να μάθουν την αληθινή γνώση του Φενγκ Σούι, ώστε να μην μπορέσουν να γίνουν τόσο δυνατοί ώστε να απειλήσουν την ασφάλεια της Κίνας. Δυστυχώς βέβαια, οι πληροφορίες που υπήρχαν σε αυτό το βιβλίο διαδόθηκαν και στους ίδιους του Κινέζους και τελικά προκάλεσε πολύ σύγχυση στην μάθηση του Φενγκ Σούι.

Αυτό το βιβλίο «Σκοτώνοντας τους Βαρβάρους» δεν υπάρχει πια. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα μια διαμάχη για το βιβλίο. Σε ένα κλασσικό βιβλίο του Φενγκ Σού για τα Ιπτάμενα Άστρα που γράφτηκε από τον Μάστερ Σαμ Τσουκ Γιν (Sam Chuk Yin, 1848-1906μΧ) ισχυρίστηκε ότι το «Σκοτώνοντας τους Βαρβάρους» είναι η σχολή του Φενγκ Σούι που σήμερα ονομάζουμε «8 Οίκοι» (8 mansions).

Σχετικά τώρα με τον Μάστερ Γιάο, άλλοι λένε ότι δολοφονήθηκε από τον Αυτοκράτορα, ενώ άλλα βιβλία λένε ότι σώθηκε από τον Μάστερ Γιανγκ Γιουν Σουνγκ ο οποίος ήταν ανώτερος υπάλληλος της δυναστείας Τανγκ. Άλλη εκδοχή λέει ότι ο Μάστερ Γιανγκ Γιούν Σουνγκ δούλευε στην βιβλιοθήκη του παλατιού. Έγινε επανάσταση και ο Αυτοκράτορας το έσκασε από το παλάτι. Τότε ο Μάστερ Γιανγκ Γιούν Σουνγκ πήγε στην βιβλιοθήκη του παλατιού και πήρε το «μυστικό βιβλίο του Φενγκ Σούι». Από τότε απέκτησε την γνώση και έγινε ο πιό φημισμένος δάσκαλος του Φενγκ Σούι σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Μάστερ Γιανγκ είχε πολλούς οπαδούς, αλλά δυστηχώς, επειδή η ικανότητά του ήταν σχετικά περίπλοκλη και μυστικοπαθής, η πραγματική γνώση δεν είναι καθαρά καταγραμμένη στα βιβλία. Αυτό που άφησε πίσω του ήταν γνώση με μερικές πληροφορίες και κρυπτικούς κώδικες. Οπότε λίγοι άνθρωποι μόνο μπορούσαν να καταλάβουν πραγματικά την αληθινή έννοια, όπου και δημιουργήθηκαν διαφορετικές σχολές του Φενγκ Σούι όπου η κάθε μία ισχυριζόταν ότι κληρονόμησαν την αληθινή διδασκαλία του Μάστερ Γιανγκ.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός Μάστερ του Φενγκ Σούι είναι ο Μάστερ Λάι Πο Γι (Lai Po Yee), ο οποίος έζησε κατά την Δυναστεία Σουνγκ (Sung, 961-1277μΧ). Είχε πολύ μεγάλη επιρροή στην νότια Κίνα και έκανε την εφεύρεση της δακτυλίου στην πυξίδα Λο Παν «Δακτύλιος Ανθρώπου» (Man Plate). Ο Μάστερ Λάι είναι διάσημος για την σημαντική φόρμουλα με την ονομασία «5 φαντάσματα κουβαλούν πλούτο» (5 ghost transporting weath) η οποία είχε πολύ επιρροή στην πρακτική του Φενγκ Σούι μέχρι το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ (Ching).

Ακόμα ένας πολύ σημαντικός Δάσκαλος του Φενγκ Σούι εμφανίστηκε στο τέλος της Δυναστείας Μινγκ (Ming, 1368-1644). Ονομαζόταν Τσιανγκ Τάι Σουνγκ (Chiang Tai Sung). Έζησε την εποχή πτώσης της δυναστείας Μινγκ και η Κίνα δεχόταν την επίθεση των Ματζουρίων από τον Βορρά. Ο Μάστερ Τσιανγκ ήταν ένας διανοούμενος που πήρε μέρος ενάντια στην εισβολή από τον βορρά. Αλλά τελικά η Δυναστεία των Μινγκ κατακτήθηκε ολοκληρωτικά από τους Μαντζούριους, οι οποίοι κατόπι ξεκίνησαν την Δυναστεία των Τσινγκ. Ο Μάστερ Τσιανγκ στράφηκε τότε στο Φενγκ Σούι και έγινε ένας από τους δασκάλους με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία. Εκείνη την εποχή το Φενγκ Σούι διαιρούταν κυρίως στην σχολή Σαν Γιουέν (San Yuen, 3 Περίοδοι) και την Σαν Κε (San Ke, 3 Αρμονίες). Ο Μάστερ Τσιανγκ ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε την αληθινή διδασκαλία του μάστερ Γιανγκ Γιουν Σουνγκ και ότι έγραψε ένα βιβλίο που το ονόμασε «Συζήτηση και επαλήθευση θεωρειών του Φενγκ Σούι». Σε αυτό το βιβλίο επιτέθηκε με πίκρα ενάντια στην σχολή Σαν Κε χαρακτηριζόντας την ως λάθος Φενγκ Σούι και προώθησε την σχολή Σαν Γιουέν ως αληθινή πρακτική του Φενγκ Σούι. Επίσηο είναι ο δάσκαλος που απεκάλυψε την φόρμουλα «Υποκατάστατα Άστρα» (substitute stars).

Η σχολή Σαν Κε ή 3 Αρμονίες, ήταν το κύριο ρεύμα στο Φενγκ Σούι μέχρι το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ. Με την εμφάνιση του έργου του Μάστερ Τσιάνγκ Τάι Σουνγκ, η σχολή Σαν Γιουέν απέσπασε το ενδιαφέρον και έγινε περισσότερο δημοφιλής. Η επίθεση κατά της σχολής Σαν Κε έγινε πιό σοβαρή με την εμφάνιση του Μάστερ Σαμ Τσουκ Γιν (Sam Chuk Yin, 1848-1906).

O Μάστερ Σαμ Τσουκ Γιν είναι ο συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «Ξουάν Κονγκ του Μάστερ Σαμ» (Master Sam’s Xuan Kong) ή «Ιπτάμενα Άστρα του Μάστερ Σαμ» (Master Sam’s Flying Stars). Αυτό το βιβλίο θεωρείτε κάτι σαν η Βίβλος της σχολής των Ιπτάμενων Άστρων από τότε που εμφανίστηκε κατά το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ (1644-1911μΧ). Ο Μάστερ Σαμ, στον πρόλογο του βιβλίου του περιγράφει πώς πήρε την γνώση του Φενγκ Σούι. Ενδιαφερόταν από μικρός πολύ για το Φενγκ Σούι και ήθελε να μάθει. Στην αρχή ακολούθησε την σχολή Σαν Κε. Αλλά παρατήρησε ότι η σχολή Σαν Κε δεν λειτουργούσε σωστά. Όταν πέθανε ο πατέρας ενός φίλου του, η οικογένεια προσέλαβε μια ομάδα από ειδικούς για να τακτοποιήσουν την ταφή σύμφωνα με το Φενγκ Σούι. Παρόλα αυτά, ο Μάστερ Σαμ παρατήρησε ότι άρχισαν να συμβαίνουν σειρά από κακοτυχίες στην οικογένεια αμέσως μετά την ταφή του πατέρα. Προβληματίστηκε, και πήγε να συναντήσει ο ίδιος τους ειδικούς του Φενγκ Σούι, αλλά κανένας δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση. Τότε, μια μέρα και κατά τύχη, ο Μάστερ Σαμ παρατήρησε ένα βιβλίο Φενγκ Σούι στην βιβλιοθήκη στο σπίτι ενός φίλου του. Αυτό το βιβλίο προκάλεσε το ενδιαφέρον του, διότι εξηγούσε ακριβώς γιατί ο τάφος του πατέρα του φίλου του είχε προκαλέσει τόσο κακοτυχία. Αυτό το βιβλίο μιλούσε για τα Ιπτάμενα Άστρα. Ο Μάστερ Σαμ πέρασε ολόκληρη την ζωή του διαβάζοντας και προωθώντας την διδασκαλία της σχολής του Φενγκ Σούι «Ιπτάμενα Άστρα». Στην σημαντική του συμμετοχή στο βιβλίο «Ξουάν Κονγκ του Μάστερ Σαμ» εξηγεί καθαρά την θεωρεία και την λειτουργεία των Ιπτάμενων Άστρων.

Ο Μάστερ Σαμ Τσουκ Γιν δεν είναι ο μόνος Μάστερ που εφαρμόζει τα Ιπτάμενα Άστρα. Ένας άλλος φημισμένος Μάστερ, ο Ταν Γιουνγκ Γου (Than Young Woo) έγραψε επίσης σημαντικά βιβλία για τα Ιπτάμενα Άστρα. Κατά την διάρκεια των πρώτων ετών της Εθνικιστικής Κίνας, τα Ιπτάμενα Άστρα έγιναν πολύ δημοφιλή και υπήρξαν και άλλα ενδιαφέροντα γραπτά κείμενα, όπως το «Καινούργεις περιπτώσεις μελέτης στην τύχη σπιτιών» (New case studies on Fortune of Houses) και το «Πειράματα σε σπίτια με ηλικία 2» (Experiment on Age of 2 Houses) τα οποία έχουν συλλέξει πολυάριθμα παραδείγματα χρησιμοποιώντας τα Ιπτάμενα Άστρα ως τρόπο για να εξετάσουν το Φενγκ Σούι σπιτιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

fixodent lawsuit