Το σωστό διάγραμμα Τάι Τσι
Συχνά βλέπουμε το σύμβολο του διαγράμματος Tai Chi σε διάφορες θέσεις, όπου άλλωτε το λευκό μέρος του διαγράμματος είναι πάνω, πότε κάτω, πότε αριστερά και πότε δεξιά? Ποιά είναι όμως η σωστή του θέση και γιατί;
Το σύμβολο Τάι Τσι αντιπροσωπεύει πολλές από τις βασικές αρχές του Ταοϊσμού, όπως τις αρχές του γιν και του γιανγκ, τους κύκλους της ζωής αλλά και τις εποχές του χρόνου. Όλα τα παραπάνω διαφαίνονται αμέσως όταν το σύμβολο Τάι Τσι είναι σωστά τοποθετημένο. Για να μην σας παιδεύω μακρυγορόντας, η σωστή θέση του είναι αυτή της φωτογραφίας. Δηλαδή το άσπρο μέρος του συμβόλου είναι πάνω, από την αριστερά του πλευρά επίσης υπάρχει λίγο άσπρο χρώμα. Ας δούμε τώρα το γιατί....
Γιν-Γιανγκ
Σύμφωνα με την κινέζικη κοσμολογία, τα πάντα είναι γιν ή γιανγκ. Το γιν είναι θηλυκό, δεκτικό, σκούρο, κρύο, εσωστρεφές, παθητικό, η σελήνη κλπ. Στο διάγραμμα του Τάι Τσι ή μαύρη πλευρά αντιπροσωπεύει το γιν.
Το γιανγκ είναι ακριβώς το αντίθετο με το γιν, όπως για παράδειγμα το γιανγκ είναι αρσενικό, δυναμικό, ανοιχτό, ζεστό, εξωστρεφές, ενεργητικό, ο ήλιος κλπ.
Οι κύκλοι της ζωής
Στην πραγματικότητα το σύμβολο του Τάι Τσι κινείται συνεχώς. Το σύμβολο αυτό δείχνει την συνεχή κίνηση των πραγμάτων. Τίποτα δεν μένει στάσιμο, τα πάντα αλλάζουν. Και τα πάντα επαναλαμβάνονται. Τα πάντα κινούνται σε κύκλους (πχ οι χρονιές, μήνες κλπ). Αυτή η αλλαγή φαίνεται με τον τρόπο που αυξάνεται και μειώνεται η γιν και γιανγκ πλευρά αντίστοιχα.
Ας δούμε την τρόπο αυξομείωσης του γιανγκ, για να καταλάβετε τι εννοώ...
Το γιανγκ αρχίζει την πορεία του αύξησης στην κάτω πλευρά του συμβόλου, είναι μικρό. Σιγά σιγά αυξάνεται όσο κοιτάζουμε το σύμβολο προς τα αριστερά, μέχρι που θα φτάσουμε στο πάνω μέρος του συμβόλου όπου το γιανγκ (και το άσπρο χρώμα) είναι στην μεγαλύτερη επιφάνεια. Εκεί ακριβώς γεννιέται το γιν, για αυτό τον λόγο μέσα στην άσπρη μεγάλη επιφάνεια του δυνατού γιανγκ υπάρχει ο κόκκος του γιν. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει απόλυτο γιανγκ ή απόλυτο γιν. Μέσα στο γιανγκ (άσπρο) υπάρχει το γιν (η μαύρη βούλα), ενώ μέσα στο γιν (μαύρο) υπάρχει το γιανγκ (άσπρη βούλα).
Η πάνω πλευρά του συμβόλου όπως εμφανίζεται στην φωτογραφία, είναι η θέση που περιέχει το μάξιμουμ γιανγκ. Η κάτω θέση είναι το μάξιμουμ γιν. Αριστερά του διαγράμματος υπάρχει το αυξανόμενο γιανγκ, ενώ δεξιά υπάρχει το αυξανόμενο γιν.
Οι εποχές του χρόνου
Οι τέσσερις εποχές του χρόνου έχουν και αυτές σχέση με το γιν και το γιανγκ. Αφού τα πάντα είναι γιν ή γιανγκ στην φύση, γιατί να μην είναι οι εποχές του χρόνου;
Η άνοιξη είναι η εποχή της νέας ανάπτυξης, οπότε την άνοιξη το γιανγκ αυξάνεται.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή με της μεγαλύτερη ζέστη, οπότε το καλοκαίρι έχουμε το μάξιμουμ γιανγκ.
Το φθινόπωρο πέφτουν οι θερμοκρασίες, οπότε το φθινόπωρο αυξάνεται το γιν.
Τον χειμώνα είναι η περίοδος όπου έχουμε πολύ κρύο, οπότε τον χειμώνα έχουμε το μάξιμουμ γιν.
Οπότε στο διάγραμμα του τάι τσι, το καλοκαίρι είναι πάνω, ο χειμώνας κάτω, αριστερά είναι η άνοιξη και δεξιά είναι το φθινόπωρο!
Η κινέζικη πυξίδα και οι 4 κατευθύνσεις του ορίζοντα
Η ανατολή στην κινέζικη κοσμολογία έχει σχέση με την άνοιξη η οποία είναι η εποχή της ανάπτυξης. Οπότε η ανατολή είναι αριστερά στο διάγραμμα.
Ο νότος έχει σχέση με το καλοκαίρι, την εποχή της ζέστης. Οπότε ο νότος είναι στο πάνω μέρος του διαγράμματος.
Η δύση έχει σχέση με το φθινόπωρο την εποχή που αρχίζει η ψύχρα. Οπότε η δύση είναι στο δεξί μέρος του διαγράμματος.
Ο βορράς έχει σχέση με τον χειμώνα, όπου έχουμε το πραγματικό κρύο και το χιόνι. Οπότε ο βορράς είναι στο κάτω μέρος του διαγράμματος. (παρατηρείστε ότι οι κινέζοι βάζουν τον νότο πάνω, ενώ εμείς στην δύση βάζουμε τον νότο κάτω. σε επόμενο άρθρο θα εξηγήσω γιατί γίνεται αυτό).
Με όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι η σωστή θέση του διαγράμματος είναι αυτή που φαίνεται στην παραπάνω φωτό.