Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Γιν / Γιανγκ και τα 5 στοιχεία

Γιν/Γιανγκ και τα 5 στοιχεία

Σύμφωνα με την Κινέζικη Κοσμολογία, το καθετί στο Σύμπαν περιγράφεται ως γιν ή γιανγκ. Επίσης το καθετί στο Σύμπαν ανήκει σε κάποιο από τα πέντε στοιχεία, τα οποία είναι το νερό, ξύλο, φωτιά, γη & μέταλλο.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του γιν και του γιανγκ, όπως και η αλληλεπίδραση μεταξύ των πέντε στοιχείων είναι αυτή που φέρνει αλλαγές στο Σύμπαν και σε όλα τα φαινόμενα & γεγονότα.

Στην πραγματικότητα τα πέντε στοιχεία της Κινέζικης Κοσμολογίας είναι πέντε διαφορετικά είδη ενέργειας που έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες. Επειδή οι ιδιότητες των ενεργειών αυτών μοιάζουν με αυτές των γνωστών στη γη «στοιχείων» όπως το ξύλο, ή φωτιά κλπ, ονομάζουμε κατ’ επέκταση και αυτές τις ενέργειες ξύλο, φωτιά κλπ.

Στην ελληνική και αγγλική γλώσσα μεταφράζουμε την λέξη «wu hsing» ως πέντε στοιχεία. Όμως στην κινέζικη γλώσσα η λέξη «hsing» σημαίνει περισσότερο «αλλαγή» παρά «στοιχείο».

Η αρχαία και κυριολεκτική έννοια του γιν είναι «η σκιασμένη βόρεια πλευρά του βουνού», ενώ γιανγκ σημαίνει «η ηλιόλουστη νότια πλευρά του βουνού».

Η δημιουργία αποτελείται από αντίθετα, το φως (γιανγκ) και το σκοτάδι (γιν). Το γιν και το γιανγκ είναι αντίθετα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο ήλιος είναι γιν, ενώ η σελήνη είναι γιν. Ο άνδρας είναι γιανγκ ενώ η γυναίκα είναι γιν. Το άσπρο είναι γιανγκ, ενώ το μαύρο είναι γιν. Ο ουρανός είναι γιανγκ, ενώ η γη είναι γιν.

Το γιν και το γιανγκ αντιπροσωπεύονται στο κλασικό βιβλίο του Ι Τσινγκ ως μια ολόκληρη γραμμή (γιανγκ) και μια διακεκομμένη (γιν). Επειδή η μια γραμμή είναι ένα πράγμα ενώ οι δύο γραμμές είναι δύο πράγματα, το γιανγκ αντιστοιχεί στον αριθμό ένα ενώ το γιν αντιστοιχεί στον αριθμό δύο. Οπότε όλοι οι μονοί αριθμοί είναι γιανγκ και όλοι οι ζυγοί αριθμοί είναι γιν.

Το σύμβολο του Tai Chi (τάι τσι) απεικονίζει το γιν και το γιανγκ.

Παρατηρώντας το σύμβολο του Tai Chi βλέπουμε ότι το γιν και το γιανγκ, παρόλο που είναι αντίθετα μεταξύ τους, είναι σαν να αγκαλιάζει το ένα το άλλο, είναι σαν να συνυπάρχει ειρηνικά το ένα με το άλλο. Βλέπουμε επίσης ότι μέσα στο γιανγκ (μέσα στο άσπρο μέρος του συμβόλου) υπάρχει μια μαύρη τελεία και αντίστοιχα μέσα στο γιν (μέσα στο μαύρο μέρος του συμβόλου) υπάρχει μια άσπρη τελεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γιν χωρίς γιανγκ, δεν υπάρχει γιανγκ χωρίς γιν. Δεν υπάρχει καλό χωρίς κακό, ή κακό χωρίς καλό.

Το κάθε στοιχείο έχει συγκεκριμένες ιδιότητες, όπως σχήμα, υλικό, αριθμό & χρώμα κλπ. Στον πίνακα βλέπετε τις κυριότερες ιδιότητες των πέντε στοιχείων.

Τα πέντε στοιχεία

Νερό

Ξύλο

Φωτιά

Γη

Μέταλλο

Σχήμα

Ακανόνιστο Κυματιστό

Όρθιο

παραλ/γραμμο

Τρίγωνο

Γωνιώδες

Τετράγωνο παραλ/γραμμο

Οβάλ

Καμπύλη

Υλικό

Νερό

Ξύλο

Φωτιά

Τζάκι

Κεριά

Δάδα

Πέτρες

κρύσταλλα Άμμος

Κεραμικό

Πορσελάνη

Μέταλλο

Αριθμός

1

3, 4

9

2, 5, 8

6, 7

Χρώμα

Μαύρο

Μπλε

Σκούρο γκρι

Πράσινο

Κόκκινο

Μοβ

Ροζ Πορτοκαλί

Κίτρινο

Μπεζ

Καφέ

Κεραμιδί

Άσπρο Χρυσό Ασημένιο

Χάλκινο Ανοιχτό Γκρι

Εποχή

Χειμώνας

Άνοιξη

Καλοκαίρι

Μεταξύ εποχών

Φθινόπωρο

Κατεύθυνση

Βορράς

Α, ΝΑ

Νότος

ΝΔ, ΒΑ

Δύση, ΒΔ

Ενέργεια

Προς τα κάτω

Προς τα έξω

Προς τα πάνω

Προς τα πλάγια

Προς τα μέσα

Τα πέντε στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με 2 τρόπους:

  • Δημιουργία, όπου το ένα στοιχείο δημιουργεί ένα άλλο
  • Καταστροφή, όπου το ένα στοιχείο καταστρέφει ένα άλλο

Σύμφωνα με τον νόμο της Δημιουργίας: το νερό δημιουργεί το ξύλο, το ξύλο δημιουργεί τη φωτιά, η φωτιά δημιουργεί τη γη, η γη δημιουργεί το μέταλλο, το μέταλλο δημιουργεί το νερό.

Όταν ένα στοιχείο δημιουργεί ένα άλλο, γίνεται το ίδιο πιο αδύναμο. Για παράδειγμα, εάν το ξύλο παράγει φωτιά, τότε το ξύλο γίνεται το ίδιο πιο αδύναμο.

Σύμφωνα με τον νόμο της Καταστροφής: το νερό καταστρέφει την φωτιά, η φωτιά καταστρέφει τη μέταλλο, το μέταλλο καταστρέφει το ξύλο, το ξύλο καταστρέφει τη γη, η γη καταστρέφει το νερό.

Όταν ένα στοιχείο καταστρέφει ένα άλλο, γίνεται το ίδιο πιο αδύναμο. Για παράδειγμα, εάν το νερό καταστρέφει την φωτιά, τότε το νερό γίνεται πιο αδύναμο.


2 σχόλια:

  1. καλημέρα! κάνω ανακαίνιση στο γραφείο μου το οποίο έχει κ τζάκι. Κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά κακόγουστο κ σκέφτομαι να το κλείσω με μια όμορφη κατασκευή ωστε να γίνει μια ωραία βιβλιοθήκη. ωστόσο προβληματίζομαι αν κ κατα πόσο αυτό δημιουργεί αρμονία στον χώρο. θα ήθελα πολύ τη συμβουλή σας ως γνώστης σε θέματα φενγκ σούι. Σας Ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τζάκι είναι στοιχείο φωτιά, η βιβλιοθήκη είναι στοιχείο ξύλο επειδή τα βιβλία φτιάχνονται από δέντρα. Από άποψη Ιπτάμενων Άστρων οι φλόγες της φωτιάς κινούνται και είναι καλό να τις έχεις εκεί που είναι τα καλά Ιπτάμενα Άστρα νερού 8 και 9. Δεν θέλουμε τζάκι στο ετήσιο ή μόνιμο 5, όπως επίσης εάν γίνεται ούτε στο 2 ή 7. Η βιβλιοθήκη είναι ψηλό αντικείμενο και βοηθάει τα καλά Ιπτάμενα Άστρα βουνού.
    Νομίζω ότι επειδή πρόκειται για χώρο γραφείου, καλύτερα είναι να έχετε βιβλία, καθότι τα βιβλία είναι πιο σχετικά με την γνώση και την δουλειά σε σχέση με το τζάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

fixodent lawsuit